Højskolen og værkstederne

Midt i Almindingen ligger Bornholms Højskole i en skøn blanding af skov, marker og klippeskær. Med sine flade røde og hvide bygninger kaster skolen lys og varme ud i naturen, og på skolens shelterplads med bålhytte kan du lade dig omslutte af den frodige natur i de fjernere dele af højskolens naturområder.

Med kun 10-15 km til strande, klippekyster og Bornholms smukke havnebyer, ligger højskolen centralt for hyggelige og spektakulære ture. Med de arrangerede turer, dine egne cykelture eller fællesskabsture i skolens to minibusser, kan du nemt komme rundt på øen.

Støtteforeningen

Elevforeningen

Skolekredsen

Bestyrelsen

Årsplaner

Årsskrifter

Læs mere om skolens omgivelser her →
Bornholms H¯jskole
_MG_9579

Fordybelse, fællesskab, frihed
Bornholms Højskole er en fri grundtvigsk højskole. Det vil sige, at den står frit uden bestemte politiske, religiøse eller organisatoriske bindinger, og at vi vedkender os den grundtvigske højskoletradition, hvis grundlag er folkelig oplysning og livsoplysning. Det skal være vedkommende og sjovt at lære. Faglighed, fællesskab og en hjemlig atmosfære er kendetegnende for skolelivet.

kort
IMG_0343
_MG_9954 (2)
_MG_9537Klip
_MG_9173

Et helt særligt sted – og fagene udspringer af den bornholmske virkelighed
Bornholms Højskole har dybe rødder i den bornholmske natur, kunst, historie, i værksætterikultur og kulturlivet. Det giver alle vores fag en helt særlig tone, som du ikke finder andre steder. I alle vores fag udforsker og bruger vi øens unikke natur.

Fag som keramik, glas, friluftsliv og adventure samt madlavning og sankning er tæt forbundet til det smukke rå landskab lige uden for døren. For flere er et ophold på højskolen med til at afklare om de vil søge ind på Det kongelige Akademis Glas og keramikskole i Nexø. For andre er den kreative leg og udforskning af ler, glas, smykker, tekstil, masker og malerier en måde at finde ind til en indre ro, sjov og styrke i en tid, hvor man godt kan bruge et afbræk fra hverdagens krav og tempo.

Vores Outdoor-linje er guidet af naturentusiaster og professionelle outdoor- og adventurelærere. Med dem vil du klatre på de bornholmske klipper, hoppe i kajakken og cykle på mountainbikes. De klipper findes kun dette ene sted i Danmark!

På Jordforbindelsesholdet er du med til at bygge shelterpladsen, passe drivhuset, plante frugttræer og sanke ind til køkkenet. På højskolen graver vi selv leret ud af undergrunden. Vi henter vores gastronomiske råvarer i naturen. Og så klatrer vi på rigtige klipper til hverdag.

_MG_9758
Bornholms H¯jskole
Bornholms H¯jskole

En del af samtalen
Bornholms Højskole er orienteret mod det omgivende samfund, er en del af debatten og kulturlivet på Bornholm og aktiv deltager på Folkemødet. Vi holder gang i meningsudvekslingen året rundt, og som en del af opholdet arrangerer vores elever offentlige arrangementer eller skaber projekter, som inddrager det omgivende lokalsamfund.
Bæredygtigt og lokalt – også i undervisningen.

Lokal højskole med internationalt strejf
På ægte glokal vis ønsker højskolen at tage et globalt medansvar og stræber efter at skabe et bæredygtigt fysisk miljø, der belaster miljøet mindst muligt. Vores køkken vælger primært økologiske råvarer og lokale produkter, og så spiser vi ofte vegetarisk. Vi underviser i bæredygtighed i flere af vores fag. Højskolen er desuden konstant under elevernes lup – I er med til at udvikle miljørigtige løsninger til skolen.

Langt de fleste elever på skolen er danske statsborgere. Der er imidlertid også et strejf af international stemning på skolen med et mindre antal internationale elever, som hvert år optages på skolen. På den måde sikrer vi opmærksomheden på den verden, vi er en del af – og på hvor vigtig Grundtvigs faktisk lære er for befolkningsgrupper, der ikke er vokset op i en dansk hverdag og med en dansk samfundsforståelse.

De internationale studerende får simultan-oversat morgensamlinger og andre fælles oplevelser til engelsk af lærerne. Er du god til engelsk, er der dog her en mulighed for en hverdag, hvor du styrker dine sprogkundskaber, skaber venskabskontakter ude i verden til dine næste rejser, og for at være med til at gøre en forskel for fællesskabet på tværs af sprog og kulturelle erfaringer.

_MG_9470

Samværspolitik
På Bornholms Højskole er vi meget optagede af at sikre et trygt miljø for alle. Vi er ikke ens, vi er forskellige, og vi skal finde en måde at være her alle sammen. Derfor starter vi hvert ophold med samtale-saloner om, hvad det vil sige at være glad for tryg for jer, der skal udfolde jer og skabe netop jeres ophold på skolen. Hvad er det for et miljø I ønsker at skabe i samarbejde med os, der bor her fast? Sammen skal vi formulere og sikre et forstående og inkluderende miljø, hvor ingen oplever at blive diskrimineret eller få overskredet deres grænser. Skolens stab står klar til at hjælpe, hvis der alligevel skulle opstå krænkelse.

Bliv klogere på verden og dig selv
Bornholms Højskole er et sted, hvor meninger og erfaringer mødes, udfordres og bliver diskuteret. Vi tror på, at kunstens gode fortællinger både står på skuldrene af historien og opstår af aktuelle politiske udfordringer, filosofi og samfundsdebatter. Vores samtalefag giver nye ind- og udsigter og giver dig et godt udgangspunkt for at finde din egen stemme og udfordre vaneforestillinger. Med vores udefag tager vi kroppens, jordbrugets og naturens behov med i dannelsen.

Vi skaber skolen sammenDu får en hverdag hvor du arbejder med dine interesser, skaber med dine hænder, får stof til eftertanke, udfordrer dine fysiske grænser på outdoorlinjen, på yogamåtten eller i et fagligt pusterum klatrer på skolen egen klatrevæg. Med Jordforbindelse er du med til at skabe bæredygtige tiltag for elever og kursister i mange år fremover!

Du kommer til at præge undervisningen og højskolens hverdag ved at bidrage med engagement, erfaringer og egne ideer. Du kommer undervejs til at reflektere, diskutere og forholde dig til dit eget arbejde sammen med dine kammerater i et fællesskab, der er præget efter Grundtvigs indsigt om at vi lever bedst sammen i kombineret frihed og ansvar: “Frihed under ansvar”.

Skolen emmer af hygge med sine lave bygninger, så dét er der også masser af. Bordtennis og poesiaftener i Højskolesalen, samtaler i hængekøjer i haven, volleybold i forhaven og bow combat, bålsted og klatrevæg i baghaven. Brætspil og pejsehygge, sangaftener, strikketøj og åbne værksteder døgnet rundt.

_MG_4148
IMG_0338

Vi skaber skolen sammen
Du får en hverdag hvor du arbejder med dine interesser, skaber med dine hænder, får stof til eftertanke, udfordrer dine fysiske grænser på outdoorlinjen, på yogamåtten eller i et fagligt pusterum klatrer på skolen egen klatrevæg. Med Jordforbindelse er du med til at skabe bæredygtige tiltag for elever og kursister i mange år fremover!

Du kommer til at præge undervisningen og højskolens hverdag ved at bidrage med engagement, erfaringer og egne ideer. Du kommer undervejs til at reflektere, diskutere og forholde dig til dit eget arbejde sammen med dine kammerater i et fællesskab, der er præget efter Grundtvigs indsigt om at vi lever bedst sammen i kombineret frihed og ansvar: “Frihed under ansvar”.

Skolen emmer af hygge med sine lave bygninger, så dét er der også masser af. Bordtennis og poesiaftener i Højskolesalen, samtaler i hængekøjer i haven, volleybold i forhaven og bow combat, bålsted og klatrevæg i baghaven. Brætspil og pejsehygge, sangaftener, strikketøj og åbne værksteder døgnet rundt.

Fællesskab
Du kommer til at bo på værelse med en kammerat, eller du kan ønske enkeltværelse. Til hverdag starter dagen med morgenmad kl. 7:45 med efterfølgende morgenrengøring, morgensamling og fællessang. Derefter er der undervisning, hvor du følger det skema, du selv har sammensat. I løbet af dagen er der tid til fællesmøder og fælles pligter, og aftenerne byder på fællesskab, som du selv sætter dit præg på.Dine obligatoriske, skemalagte timer vil ligge på 21-23 timer ugentligt, og du sammensætter selv dit skema ud fra valget af A-fag, B-fag og C-fag, læs mere her.

Skolens lokaler og udstyr
Skolen har plads til omkring 100 overnattende, og vi har værkstedskapacitet og undervisningslokaler til omkring 80. Normalt er vi derfor ikke flere end max 80 kursister om sommeren og kan have omtrentligt 70 elever på de lange kurser.

Vi råder over både enkelt- og dobbeltværelser. Nogle få dobbeltværelser med eget bad, mens andre får adgang til toilet og bad, der deles med 1-3 andre værelser. Dobbeltværelserne med eget bad koster lidt mere end de øvrige værelsesformer.

Ovne
Drejeskiver
Outdoor udstyr
Symaskiner
Kontakter til øens iværksættere
Smykkeværksted med individuelle pladser

Vi har et stort og lyst billedkunstlokale, en smuk Store Skolestue med udsigt til Krop og sind, Yoga og Drømmeforståelse, et dejligt musiklokale, tekstilværksted, og et rart lokale, Isaksens Stue at tænke tanker og skabe debat i for Meningsdanner, Skriveværkstedet og Køn og seksualitet. Højskolesalen er vores særligt festlige sal fra skolens startede i 1893, vi bruger den dagligt. Vi har 7,21 tønder land til Jordforbindelse og hele Bornholm er tumleplads for Outdoor-aktiviteterne.

Ved at besøge bornholmshojskole.dk accepterer du brug af cookies Ok