Bornholms Højskole, indgang

Midt ind i Almindingen ligger Bornholms Højskole i en skøn blanding af skov, marker og klippeskær. Men sine flade røde og hvide bygninger kaster skolen lys og varme ud i naturen, og på skolens shelterplads med bålhytte kan du lade dig omhylde af den frodige natur i de fjernere dele af højskolens naturområder.

Med kun 10-15 km til strande, klippekyster og Bornholms smukke havnebyer, ligger højskolen centralt for hyggelige og spektakulære ture. Med de arrangerede turer, dine egne cykleturer eller fællesskabsture i skolens to minibusser, kan du nemt komme rundt på øen.


Fordybelse, fællesskab, frihed

Bornholms Højskole er en fri grundtvigsk højskole. Det vil sige, at den står frit uden bestemte politiske, religiøse eller organisatoriske bindinger, og at vi vedkender os den grundtvigske højskoletradition, hvis grundlag er folkelig oplysning og livsoplysning. Faglighed, fællesskab og en hjemlig atmosfære er kendetegnende for skolelivet.


Et helt særligt sted

Bornholms Højskole har dybe rødder i den bornholmske natur, kunst, historie og kulturliv. Det giver alle vores fag en helt særlig tone, som du ikke finder andre steder. I alle vores fag udforsker og bruger vi øens helt særlige natur.

 

Fag som keramik, glas, friluftsliv og madlavning er tæt forbundet til det smukke rå landskab lige uden for døren. For flere er et ophold på højskolen med til at afklare om de vil søge ind på Det kongelige Akademis Glas og keramikskole i Nexø. For andre er den kreative leg og udforskning af ler, glas, smykker, tekstil og masker og malerier en måde at finde ind til en indre ro, sjov og styrke i en tid, hvor man godt kan bruge et afbræk fra hverdagens krav og tempo.

 

Vores Outdoor-linje er guidet af naturentusiaster og professionelle outdoor-lærere. Med dem vil du klatre på de bornholmske klipper, hoppe i kajakken og cykle på mountainbikes. Og de  klipper findes kun i dette ene sted i Danmark!

 

På Jordforbindelsesholdet er du med til at bygge shelterpladsen, passe drivhuset, plante frugttræer og sanke ind til køkkenet. På højskolen graver vi selv leret ud af undergrunden. Vi henter vores gastronomiske råvarer i naturen. Og så klatrer vi på rigtige klipper til hverdag.


En del af samtalen

Bornholms Højskole er orienteret mod det omgivende samfund, er en del af debatten og kulturlivet på Bornholm og aktiv deltager på Folkemødet. Vi holder gang i meningsudvekslingen året rundt, og som en del af opholdet arrangerer vores elever offentlige arrangementer eller skaber projekter, som inddrager det omgivende lokalsamfund.

 

Bæredygtigt og lokalt – også i undervisningen.

 

Højskolen ønsker at tage et globalt medansvar og stræber efter at skabe et bæredygtigt fysisk miljø, der belaster miljøet mindst muligt. Vores køkken vælger primært økologiske råvarer og lokale produkter, og så spiser vi ofte vegetarisk. Vi underviser i bæredygtighed, højskolen er konstant under elevernes lup – I er med til at udvikle miljørigtige løsninger til skolen.

 

For De korte kurser, klik her!

For De lange kurser klik her! – og se billeder og mere tekst herunder:

_MG_9149
_Helligdomsklipperne

Naturskønne Bornholm

Bornholms H¯jskole

Ler, glas, farver

Fællesskab og frihed

Hygge

Fællessang

Sang

Bål ved shelters

Gode stunder

koncert

Spændende steder, Ekkodalen

Jordforbindelse

Spændende steder, skolens baghave

IMG_0176

Spændende steder, klipper

66092951145__6694E645-D3C5-466D-BD45-0440D0B0C341

Udstillinger

IMG_3117

Drama

IMG_3119

Skønhed

Bliv klogere på verden og dig selv
Bornholms Højskole er et sted, hvor meninger og erfaringer mødes, udfordres og bliver diskuteret. Vi tror på, at kunstens gode fortællinger både står på skuldrene af historien og opstår af aktuelle politiske udfordringer, filosofi og samfundsdebatter. Vores samtalefag giver nye ind- og udsigter og giver dig et godt udgangspunkt for at finde din egen stemme og udfordre vaneforestillinger. Med vores udefag tager vi kroppens og naturens behov med dannelsen.


Vi skaber skolen sammen

Du arbejder med dine hænder, din eftertanke og din kreativitet alle døgnets timer. Du kommer til at præge undervisningen og højskolens hverdag ved at bidrage med engagement, erfaringer og relevante problemstillinger. Du kommer undervejs til at reflektere, diskutere og forholde dig til dit eget arbejde sammen med dine medkursister i et fællesskab, der er præget efter Grundtvigs indsigt om at vi lever bedst sammen, hvis vi kombineret frihed og ansvar: “Frihed under ansvar”.


Mangfoldigt fællesskab

Hverdagen og dine oplevelser deler du med en håndfuld andre elever fra andre dele af verden. Du kommer til at bo på værelse med en kammerat, eller du kan ønske enkeltværelse. Til hverdag starter dagen med morgenmad kl. 8 med efterfølgende morgensamling og fællessang. Derefter er der undervisning, hvor du følger det skema, du selv har sammensat. I løbet af dagen er der tid til fælles møder og fælles pligter, og aftenerne byder på fællesskab, som du selv kan sætte dit præg på.
Dine obligatoriske, skemalagte timer vil ligge på 21-23 timer ugentligt, og du sammensætter selv dit skema ud fra valget af A-fag, B-fag og C-fag.


Skolens lokaler

Skolen har plads til omkring 100 overnattende, og vi har værkstedskapacitet og undervisningslokaler til omkring 80. Normalt er vi derfor ikke flere end maksimum 80 elever/kursister.

Vi råder over både enkelt- og dobbeltværelser. Nogle få dobbeltværelser med eget bad, mens andre får adgang til toilet og bad, der deles med 1-3 andre værelser. På de lange kurser benyttes dobbeltværelserne med bad ikke til almindelig indkvartering.

Se billeder fra skolen her

 • Bliv medlem af Skolekredsen

 • Hvis du har lyst til at støtte Højskolens arbejde kan du blive medlem af Bornholms Højskoles Skolekreds. Det koster 100 kr. om året.

  Et medlemsskab giver dig stemmeret til højskolens generalforsamling, hvor højskolens bestyrelse vælges, og du vil blive inviteret til skolens åbne arrangementer.

  Mange af Skolekredsens medlemmer yder et særligt støttebeløb på 200 kr., som hjælper til at skolen opnår status som almenvelgørende og dermed i et vist omfang fritaget for moms.

  Læs mere om medlemsskab af Skolekredsen her.

 • Skolens årsplan

 • Hent årsplan for skoleåret 2022/23 her.

  Hent årsplan for skoleåret 2021/22 her.

  Hent årsplan for skoleåret 2020/21 her.

   

 • Transport til højskolen

 • Rejsetiden mellem København og Bornholms Højskole er mellem 40 minutter og 3 timer afhængigt af om du tager fly, bil eller tog/bus.

  HUSK: Rejser du gennem Sverige skal du altid have gyldig legitimation i form af kørekort eller pas.

   

  Fly
  DAT (Danish Air Transport) er blevet et hurtigt og konkurrencedygtigt alternativ til bus eller egen bil. DAT flyver mange gange dagligt til/fra Kastrup. I sommerhalvåret er der desuden fly mellem Rønne og Billund, Karup og Aalborg.

  Hvis du rejser med fly kan du bestille en flytaxi til og fra højskolen.

   

  Bus og tog
  Fra København er det muligt at tage bussen til Ystad og stige på færgen til Rønne. Læs mere på bornholmslinjen.dk, bornholmerbussen.dk eller kombardoexpressen.dk.

  Se også transportmulighederne til og fra Bornholms Højskole på Rejseplanen eller på bat.dk.


  Bil

  Bornholmslinjens færger sejler mellem Ystad og Rønne og har i sommerperioden mange daglige afgange. Der er en enkelt afgang mellem Køge og Rønne hver nat.

   

  Medbringe egen cykel
  Du kan – hvis du kommer i egen bil eller med bus – medbringe din egen cykel til Bornholm. Tjek med bornholmerbussen.dk eller kombardoexpressen.dk. På mountainbike og cykelkurser sørger vi for leje af cykler. Pris fremgår af tilmeldingsblanketten.

 • Velsmag og økologi

 • Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgrise på små lokale landbrug; får og køer afgræsser øens vilde natur og lever et godt og frit dyreliv. Særlige specialiteter som f.eks. havtorn finder vej til øens egne bryggerier eller indgår i både mad og plejeprodukter. Øens mange mikro-ismejerier er blevet tilløbsstykker. Svampe og vilde urter samles i skove og plantager og indgår i New Nordic bølgen. Lokal lakrids, chokolade, gin, bolcher og tyggegummi er nogle af de mange tiltag, som entusiastiske iværksættere har lanceret de senere år.

  I køkkenet på Bornholms Højskole fokuserer vi på at skabe velsmag i alle vores måltider med udgangspunkt i friske kvalitetsråvarer. Vi anvender minimum 60% økologiske råvarer og handler lokalt i videst muligt omfang. I køkkenet laver vi mest muligt med egne hænder. Alt fra selv at syrne yoghurt til hjemmelavede rullepølser, marmelader og syltevarer ligesom vi naturligvis bager alt vores brød selv. Alle drikkevarer er økologiske og udvalgt fra små kvalitetsproducenter.

 • Årsskrift 2021

 • Hent Årsskriftet 2021 her

  Skal du printe Årsskriftet 2021, skal du hente en version i højere opløsning her

   

  Hent årsskriftet 2020 her

  Skal du printe Årsskriftet 2020, skal du hente en version i højere opløsning her (pdf, 18 MB).

_MG_9245

Blomstrende højskole

Ved at besøge bornholmshojskole.dk accepterer du brug af cookies Ok