Mere om os

FORDYBELSE, FÆLLESSKAB, FRIHED

Bornholms Højskole er en fri grundtvigsk højskole. Det vil sige, at den står frit uden bestemte politiske, religiøse eller organisatoriske bindinger, og at vi vedkender os den grundtvigske højskoletradition, hvis grundlag er folkelig oplysning og livsoplysning. Faglighed, fællesskab og en hjemlig atmosfære er kendetegnende for skolelivet.

På Bornholms Højskole skaber vi fortællinger om verden og om menneskelivet og vi udtrykker os i ler, lyd, olie, glas, billeder og mad. Du lærer at sanse, forstå og se den virkelighed, der omgiver dig og du får fagenes tekniske færdigheder ind på rygraden og ned i fingrene, så du kan finde, udvikle og forfine dit personlige udtryk og skærpe de historier du gerne vil fortælle.

Et helt særligt sted

Bornholms Højskole har dybe rødder i den bornholmske natur, kunst, historie og kulturliv. Det giver alle vores fag en helt særlig tone, som du ikke finder andre steder. I alle vores fag udforsker og bruger vi øens helt særlige terroir. Fag som keramik, glas, outdoor og gastronomi er tæt forbundet til det smukke rå landskab lige udenfor døren. På højskolen graver vi selv leret ud af undergrunden. Vi henter vores gastronomiske råvarer i naturen. Og så klatrer vi på rigtige klipper til hverdag.

En del af samtalen

Bornholms Højskole er orienteret mod det omgivende samfund, er en del af debatten og kulturlivet på Bornholm og aktiv deltager på Folkemødet. Vi vil gerne holde gang i meningsudvekslingen året rundt, og som en del af opholdet arrangerer vores elever offentlige diskussionsaftner eller skaber projekter, som inddrager det omgivende samfund.

Bæredygtigt og lokalt – også i undervisningen

Højskolen ønsker at tage et globalt medansvar og stræber efter at skabe et bæredygtigt fysisk miljø, der belaster miljøet mindst muligt. Vores køkken vælger primært økologiske råvarer og lokale produkter, og så spiser vi ofte vegetarisk. Vi underviser i bæredygtighed, højskolen er konstant under elevernes lup – de er med til at udvikle miljørigtige løsninger til skolen.

Bliv klogere på verden og dig selv

Bornholms Højskole er et sted, hvor meninger, erfaringer mødes, udfordres og bliver diskuteret. Vi tror på, at kunstens gode fortællinger både står på skuldrene af historien og opstår af aktuelle politiske udfordringer, filosofi og samfundsdebatter. Vores samtalefag giver nye ind- og udsigter og giver dig et godt udgangspunkt for at finde din egen stemme og udfordre vaneforestillinger.

Vi skaber skolen sammen

Du arbejder med dine hænder, din eftertanke og din kreativitet alle døgnets timer. Vores lærere er udøvende kunsthåndværkere, selvstændige og erfarne mediefolk og kulturformidlere på et højt niveau og med internationale netværk. Du kommer til at præge undervisningen og højskolens hverdag ved at bidrage med engagement, erfaringer og relevante problemstillinger. Du kommer undervejs til at reflektere, diskutere og forholde dig til dit eget arbejde sammen med dine medkursister.

Mangfoldigt fællesskab

Hverdagen og alle oplevelserne deler du med andre elever fra hele verden. Du kommer til at bo på dit eget værelse i små huse med plads til fire roomies. Til hverdag starter dagen med morgenmad kl. 8 og morgensamling med fællessang kl. 8.30. Derefter er der undervisning, hvor du følger det skema, du selv har sammensat. I løbet af dagen er der tid til fælles møder og fælles pligter, og aftenerne byder på fællesskab, fester og events.

Årsplan 2017 / 2018

Klik her for at hente vores årsplan for 2017 / 2018

Økologi

Højskolens køkken er i dag 50% økologisk og bliver der mere og mere år for år. Udover certificerede økologiske fødevarer har vi fokus på lokale produkter og er bevidste om kortest mulig transport og CO2 belastning. Smag og glæde ved mad må dog aldrig glemmes. Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgris på …., kalv og okse fra Mønstergård og … Højskolen har stort fokus  på lokalt dyrkede grøntsager og frugt og….

Bæredygtighed

Bæredygtighed  handler om at være bevidste om, hvor miljøbelastende vore adfærd er, hvad vi spiser, energiforbrug,  transport, rengøringsvaner /–midler og meget mere. Bornholms Højskole har en erklæret målsætning om seneste i 2022 at være så tæt på 100% bæredygtig som mulig. Og vi er godt på vej.

Bornholms Højskole etablerede allerede i 1984 et stort solcelleanlæg til opvarmning af vand.

Bliv medlem af Skolekredsen

Hvis du har lyst til at støtte Højskolens arbejde kan du blive medlem af Bornholms Højskoles Skolekreds. Det koster 100 kr om året.

Et medlemsskab giver dig stemmeret til højskolens generalforsamling, hvor højskolens bestyrelse vælges. Du får mulighed for at deltage særlige arrangementer, blandt andet det årlige sommermøde, og du får rabat på udvalgte produkter (se mere her). Vi sørger desuden for at invitere dig til events på skolen, hvis vi har din mail-adresse.

Tilmelding sker ved at udfylde tilmeldingsblanketten her. Du kan også overføre 100 kr. til skolekredsens konto i Nordea. Reg. nr. 0658 konto nr. 3489 227 621 med angivelse af det eller de navne, der skal tilmeldes, samt adresse, email og telefonnummer.

Værelser

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med bad/toilet.

Se oversigt over skolens forskellige bygninger her .