Jordforbindelse

B / A 3,5 / 7 timer — E22 / F23

Tilmeld

JORDFORBINDELSE  er for dig, der ønsker forbindelsen mellem teori og praksis i samliv med den jord du lever på. Meld dig til Jordforbindelse hvis:

  • Du har set ham ”Bonderøven” i TV og har du lyst til selv at prøve kræfter med noget af alt det han går og roder med
  • Du gerne vil blive bedre til at klare diverse opgaver selv og gøre din hverdag mere jordnær
  • Du har lyst til at arbejde med iværksætteri, sanke, eksperimentere i køkkenet og lege med smagning, bygge et højbed og pode et frugttræ.


Iværksætteri
Bornholm er et hotspot for mad, fødevarer, og iværksætteri. De bornholmske iværksættere er virkelig gode til at tænke cirkulære tanker hvor ”affaldet” fra f.eks. den enes frugtpresse kan blive smagsgiver i den næstes knækbrød/gin/øl/ketchup osv. Derfor skal vi på virksomhedsbesøg hos spændende unge iværksættere. Vi skal måske hjælpe med høsten eller være med til at udtænke nye smage og produkter.

Sanketure
Når årstiden er til det, skal vi ud i naturen på jagt efter urter, bær, frø og svampe. Eller måske skal vi på fisketur og krebsetur?

Grønne projekter på skolen
Drivhusdyrkning, bygge og drive højbede, pode frugttræer, etablere og passe en frugthave, øge biodiversiteten ved at så vilde urter, biavl, lave fuglekasser og insektkasser, konstruere en røgeovn og meget mere. Alt efter årstiden er der nok at tage fat på. Helt praktisk – med jord under neglene og med værktøj i hænderne. Måske rejser du hjem med dit eget frugttræ eller din egen pose vilde urtefrø.

Køkkeneksperimenter
Det er ikke nok at sanke, dyrke og fiske diverse produkter. Vi skal også prøve at forædle disse til nye produkter. Alt efter ønsker og årstid kan vi arbejde med sirup, kryddersukker, øl, vin, cider, kombucha, kefir, dehydrering, røgning af fisk og kød, saltning, syltning, fermentering og andre køkkenteknikker.

For at blive skarpe på udvikling af produkter i køkkenet skal vi forstå grundsmagene og vi skal træne vores smagsapparat. Det er det som hedder sensorik.  Der er nemlig forskel på teknikker og beskrivende ord ved f.eks. en honning-smagning og en øl-smagning. Og vi skal forstå hvorfor der er forskel på smage og smagspræferencer, i forskellige egne af landet – og verden. Det er det som hedder stedets terroir.

Vores fælles jord
Når det er relevant i forhold til aktiviteterne, sætter vi også disse i relation til nogle af FN’s 17 Verdensmål med Mål # 11 Bæredygtige byer og lokalsamfund, #12 Ansvarligt forbrug og produktion, #13 Klimaindsats, #14 Livet i havet, #15 Livet på land. Ligeledes prøver vi at blive klogere på begreber som zero waste, carbon footprint, mærkningsordninger mm. så vi kan blive bedre forbrugere.

Hverdagen i Jordforbindelse
Undervisningen veksler mellem praktiske aktiviteter, teori, sanketure, virksomhedsbesøg, køkkeneksperimenter, opbygning af events/høstfest/produkt-pitch. Årstiderne og vejret bestemmer.

Vi deler os måske i mindre grupper med lidt forskellige aktiviteter – eller vi tager på fælles udflugt.

En ting er sikkert – vi hygger, snakker drikker kaffe/te og hører musik mens vi arbejder, og du bliver altid lidt beskidt.

 

Lærere: Thomas Guldbæk, Jonathan Duvier og Bjarne Ipsen

Husk at tjekke din "spam/uønsket post" hvis du ikke har fået svar fra os inden for et par dage efter tilmelding.

  • Det kommer du til at arbejde med

    Bygge i træ
    Dyrke, pode, stikke, så
    Høste/sanke
    Køkkenteknikker, sensorik
    Iværksætteri
    Bæredygtighed

  • Tilmeld
Ved at besøge bornholmshojskole.dk accepterer du brug af cookies Ok