Højskolernes sange og histrorier | uge 28
AY 6. juli — 12. juli, 2025
TilmeldPå dette sommerkursus skal vi dykke ned i højskolernes historie med sangbogen i hånden.
Højskolernes historie
Højskolebevægelsen gemmer på et hav af spændende historie og kampe for at overleve på ydersiden af det statslige skolesystem. Højskolernes historie er en fortælling om at tro på at alle har ret til oplysning og at dette opnås bedst gennem fri læring. Højskolerne er med sine mere end 175 år blevet en væsentlig del af dansk selvforståelse. Men det var ikke givet at højskolernes levetid skulle tælles i hele og halve århundreder, da bevægelsen begyndte. På dette kursus skal vi blandt andet dykke ned i historierne fra højskolens ungdomstid, og finde ud af hvorfor de i det hele taget blev oprettet.
Højskolesangbogen
Den blå sangbog har været fast inventar på højskolerne siden 1894, og dens mange sange vidner om vores fælles historie og den udvikling som højskolerne har gennemgået de sidste snart 200 år. Til trods for Højskolesangbogens alder er den ingen museumsgenstand, og vi ser stadigvæk at nye generationer tager den og den folkelige sang til sig. Men hvordan tager den nye højskolesangbog sig ud og hvilke historier kan den fortælle – det finder vi ud af til et af kursets mange sangforedrag.

I november 2020 udkom den nyeste Højskolesangbog. Det er den 19. i rækken.
Rundt på øen
Vi skal også have den lokale vinkel med. Der har været højskole på Bornholm siden 1856. Dog tog det godt tredive år, inden skolen slog rod. Vi skal derfor også høre om Bornholms særlige højskoleliv og besøge nogle af de lokale steder, som har haft betydning for folkeoplysningen på Bornholm. Desuden kommer vi til at høre om, hvordan dialekter og specielt den bornholmske er en stærk identitetsmarkør. Både på nationalt plan og i højskolesangbogen.
Underviseren
Kurset bliver ledet af Mikkel Skovgaard, der er musiklærer på skolen. Han er historiker og musiker, og har kastet sig over den danske sangskat i alle dens afskygninger. Udover sangarrangementer på Arbejdermuseet og Storm P.-museet har han lavet radio og podcast om sangskatten for både P2, Folkekirken og Foreningen for Folkehøjskoler i Danmark. Desuden har han skrevet sit historiespeciale om højskolernes historie, og står på spring for at spille til fællessang og udbrede kendskabet til såvel de nye som de gamle sange.
Her er et link til nogle af de podcast om sangskatten som Mikkel har lavet:
https://hojskolesangbogen.dk/udgivelser/podcast/blaa-bog
https://hojskolesangbogen.dk/udgivelser/podcast/for-19-gang-de-sang
https://www.folkekirken.dk/om-folkekirken/tjenester/podcast/tonen-i-livet

Mikkel og Hjalte spiller til fællessang. Sommeren 2024.
Det bliver en uge fuld af sang og gode historier på klippeøen i sommertøjet.
Når din tilmelding er bekræftet, kan der grundet mange tilmeldinger gå nogle dage inden du modtager din kursusafregning.
Husk at tjekke din "spam/uønsket post" hvis du ikke har fået svar fra os inden for et par dage.

Periode
6. juli — 12. juli, 2025
Kursusnummer
AY
-
Underviser
Mikkel Skovgaard Petersen
-
Priser
Dobbeltværelse u. bad (par) pr. pers. 5.100,-
Dobbeltværelse m.bad (par) pr. pers. 5.700,-
Enkeltværelse u. bad 5.600,-
Hjemmeboende 4.600,-
Dobbeltværelse u.bad (med roomie) 4.800,-
Priserne er inklusiv tilmeldingsgebyr.
Kursusprogram
Tilmeldingsgebyret er bindende og tilbagebetales ikke ved afbud.
Tilmeld