Information

Her kan du finde alle de prakstiske informationer om Bornholms Højskole. Klik på menuen nedenfor for at sortere informationerne efter kategori.

A, B, C, og D-fag. Er du forvirret?

A-fag er linjefag, dvs. keramik, billedkunst, gastronomi, outdoor, glas og smykkekunst. B-fag og C-fag fungerer som supplerende fag til linjefagene, men du vælger selv om du vil supplere dit linjefag med noget der ligner, eller om du vil dykke ned i noget helt andet. B-fag har flere timer end C-fag, og D-fag har færrest timer. De fleste D-fag er tænke- og samtalefag.

Afbud (korte kurser)

Hvis du melder afbud til kurset senere end 6 uger før start, kan du ikke få den indbetalte kursuspris tilbage fra højskolen.

Du kan få det indbetalte depositum overført til et andet kursus indenfor samme år efter aftale med os. Ring på 56974077.

Vi opfordrer dig til at tegne en afbuds- og sygeforsikring hos Europæiske, som dækker, hvis du pga. sygdom bliver forhindret i at komme, eller må afbryde opholdet før tid. En sådan forsikring koster ca. 6% af den fulde kursuspris. Undersøg om din eventuelle private rejseforsikring dækker højskoleophold i Danmark. Forsikringen skal tegnes ved tilmeldingen. Europæiske Rejseforsikring: Tlf. 33 25 25 25. www.europaeiske.dk

Bæredygtighed

Bæredygtighed  handler om at være bevidste om, hvor miljøbelastende vore adfærd er, hvad vi spiser, energiforbrug,  transport, rengøringsvaner /–midler og meget mere. Bornholms Højskole har en erklæret målsætning om seneste i 2022 at være så tæt på 100% bæredygtig som mulig. Og vi er godt på vej.

Bornholms Højskole etablerede allerede i 1984 et stort solcelleanlæg til opvarmning af vand.

Betalingsoplysninger

Når du tilmelder dig et langt højskoleophold eller et kort kursus, får du tilsendt en opkrævning med betalingsoplysninger indenfor ca. 7 dage.

Brug venligst vores opkrævning for at indbetale depositum hhv. tilmeldingsgebyr og restbeløbet for dit højskoleophold, så vi ved hvem betalingen kommer fra.

Hvis du er i tvivl: Ring til os på 5697 4077 eller send en mail til kontor@bornholmshojskole.dk.

 

Ellers kan du bruge vores kontooplysninger:

Reg. 0658
Konto: 6570100120
Kontoindehaver: Forstander Bente Larsen

 

Betaling fra udlandet:

Nordea Bank
St. Torv 16-18
DK – 3700 Rønne

IBAN: DK7620006570100120
Swift: NDEADKKK

Bliv frivillig

På højskolen har vi altid brug for en ekstra hånd. Blandt andet vil vi gerne have hjælp til at etablere og passe en urtehave. Send en mail til kontor@bornholmshojskole.dk eller ring på 56974077, hvis du er god til håndværk eller havearbejde. Som tak for din hjælp sørger vi for kaffe og en bid brød.

Bliv medlem af Skolekredsen

Hvis du har lyst til at støtte Højskolens arbejde kan du blive medlem af Bornholms Højskoles Skolekreds. Det koster 100 kr om året.

Et medlemsskab giver dig stemmeret til højskolens generalforsamling, hvor højskolens bestyrelse vælges. Du får mulighed for at deltage særlige arrangementer, blandt andet det årlige sommermøde, og du får rabat på udvalgte produkter (se mere her). Vi sørger desuden for at invitere dig til events på skolen, hvis vi har din mail-adresse.

Tilmelding sker ved at udfylde tilmeldingsblanketten her. Du kan også overføre 100 kr. til skolekredsens konto i Nordea. Reg. nr. 0658 konto nr. 3489 227 621 med angivelse af det eller de navne, der skal tilmeldes, samt adresse, email og telefonnummer.

Cykler og mountainbike

Cykler og mountainbike

Du kan få din egen cykel med til Bornholm med DSB eller bus 700. På Bornholm kan du altid få din cykel med i bussen.

Det er også muligt at leje en cykel hos Aakirkeby Cykler. Pris 80 kr om ugen. Du skal oplyse til Aakirkeby Cykler, at du er elev på højskolen.

Hvis du vælger outdoor-linjen kan du leje en mountainbike på højskolen. Det koster 800 kr.

Energi- og materialeudgifter

Når du vælger fagene glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi, outdoor og fotografi skal du betale 50 kr. pr. uge for materialer, specielle produkter og energiforbrug.

Beløbet dækker de udgifter, som indgår i undervisningen. Ekstra materiale, som du vil bruge i de åbne værkstedet, betaler du særskilt for. Faglærerne orienterer om hvilke priser for hvilke materialer.

 

Giv et bidrag til højskolen

Du kan støtte Bornholms Højskole ved at donere et støttebeløb. Beløbet overføres til højskolens konto i Nordea. Reg. nr. 0658 konto nr. 6570 100 120.

Du kan ringe til kontoret på 5697 4077.

 

Højskolesangbogen

Højskole er lig med fællessang og sangglæde. Det sidste, siger Grundtvig, er det der gør os åbne og nysgerrige. På de fleste højskoler synger man sange fra højskolesangbogen til morgensamlingen og ved andre lejlighder. Den første udgave udkom i 1894, og i dag er denne samling sange gået hen og blevet Danmarks mest solgte indbundne bog. Højskolesangbogen bliver løbende opdateret med nye og samtidige sange, og i den nyeste udgave afspejler udvalget af engelsksprogede sange, at vi er blevet internationale.

 

Indkvartering (lange ophold)

Du bor sammen med andre elever i huse eller på værelser, hvor I deler bad og toilet.
Dyner forefindes, men du skal selv medbringe linned og håndklæder.

Leje af linned og håndklæder koster 400 kr.

Instagram

Flere af skolens lærer og tidligere elever fra hele verden bruger instagram til at vise deres kunst, smykker og hverdag frem. Skolen har også selv en instagramprofil hvor du kan se livet på højskolen, samt hvad der af nye ting.

Lærer: 

Lene Degett

Rikke L. Andersen 

Elever:

Andrés Beltrán – Colombiansk musiker og kunster som bor i Bogota.

Yumeno Goma  – Japansk billedekunstner, som hver sommer holder flere udstillinger på Bornholm.

Anders Womb – Bornholmer, er lige blevet færdig på Design skolens Glas- og keramikskole

Ran Horihata – Japansk keramiker og kunstner

Emil Hansen – Dansk tegner og Kunstner

Mika Takahama – Japansk smykkekunstner og tegner.

 

Skolen: 

Bornholms Højskole 

Lej et feriehus

 

Har du lyst til at holde ferie med familien, tage på træningstur med vennerne eller vil du holde et mindre seminar med dine kolleger?

Bornholms Højskole udlejer en tidligere lærerbolig med 9 sengepladser.

Adressen Fællesvej 6, 3720 Aakirkeby, ca. 500 meter fra skolen og en kilometer fra Almindingens mountainbike trails, vandre- og cykelstier.

Huset indeholder entre, 2 badeværelser, køkken-alrum inkl. sofahjørne med TV, 4
dobbeltværelser og 1 enkeltværelse.

 • Lejeperiode:
 • Fra lørdag kl. 14 til efterfølgende lørdag kl. 10, med mindre andet aftales.
 • Lejepris 2018
 • Uge 1-23 og 33-52: 4.500 kr. pr. uge.
 • Uge 24-32: 5.000 kr. pr. uge.
 • Leje af sengetøj inkl. et lille og et stort håndklæde: 100 kr.
 • Der er rengøringsmidler, karklude og viskestykker, men slutrengøring kan tilkøbes.

Vil du vide mere? Ring på 56 97 40 77 og tal med Helle eller send en mail til:

kontor@bornholmshojskole.dk.

 

Lukkedage

17. december 2017 til 3. januar 2018 er skolen lukket.

Højskolen hjælper gerne med at finde et sted at bo i juledagene, hvis du har deltaget i efterårskurset 2017 og ønsker at starte på nyt kursus i januar 2018.

Mentorordning

Er du mellem 17½ – 25 år og uden ungdomsuddannelse? Så har  du mulighed for at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb, som kan give dig mod og overskud til at komme i gang med en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det kræver at du laver en uddannelsesplan i samarbejde med din UU-vejleder.

Du bliver optaget på højskolen som mentor-elev. Det betyder, at du ved kursusstart får en mentor, som vil følge dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal i gang med efter dit højskoleophold. Bornholms Højskole har tre uddannede mentorer, Lene Degett, Anne Mette Hjortshøj og Aksel Sonne.

Du og din mentor udarbejder indenfor de første 14 dage en skriftlig aftale om, hvordan mentorordningen skal fungere i praksis. Den skal bl.a. tage udgangspunkt i din udddannelsesplan.  Aftalen skal indeholde en beskrivelse af, hvor ofte I skal mødes og hvordan I følger op på dine målsætninger. Den skal også beskrive, hvad I særligt ønsker at fokusere på, når I mødes. Skal det handle om det faglige eller det sociale? Er der noget, du har brug for særlig støtte til?

I mødes ca. en time 14. dag, hvor I taler om hvordan det går på højskolen og hvordan det går med afklaring om videre uddannelse.

Mentorforløbet afsluttes med en samtale med din UU-vejleder om det videre forløb efter højskolen.

 

Økologi

Bornholms Højskoles køkken er i dag 50% økologisk og bliver der mere og mere år for år. Vi har stort fokus  på lokalt dyrkede grøntsager og frugt fra øen. Alle drikkevarer er økologiske og udvalgt fra små kvalitetsproducenter. Udover certificerede økologiske fødevarer går vi først efter lokale produkter og er bevidste om kortest mulig transport og CO2 belastning. Smag og glæde ved mad må dog aldrig glemmes. Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgrise på små lokale landbrug; får og køer afgræsser øens vilde natur og lever et godt og frit dyreliv. Særlige specialiteter som fx havtorn finder vej til øens egne bryggerier eller indgår i både mad og plejeprodukter. Øens mange micro ismejerier er blevet tilløbsstykker. Svampe og vilde urter samles i skove og plantager og indgår i New Nordic bølgen. Lokal lakrids, chokolade, bolcher og tyggegummi er nogle af de mange tiltag, som entusiastiske iværksættere har lanceret de senere år. 

 

Opsamling med bus (sommerkurser)

For at gøre rejsen nem, arrangerer vi transport til og fra højskolen med bus til mange af vores korte kurser. Du tilmelder busturen på samme tilmeldingsblanket, som du bruger for at tilmelde dig kurset.

 

Opsamlingsteder og priser 2018

 

Husk at medbringe legitimation – gyldigt pas eller gyldigt kørekort for en sikker rejse igennem Sverige!

Vi kører over Øresundsbroen og tager færgen fra Ystad til Rønne og derfra ud til højskolen. Hjemrejsen følger samme rute.

 

Alle priser dækker hele rejsen TUR / RETUR:

 • Randers, kr. 1.300
 • Århus, kr. 1.270
 • Vejle, kr. 1.250
 • Kolding, kr. 1.220
 • Middelfart, kr.1.200
 • Kildebjerg Syd / Nord, kr. 1.170
 • Nyborg, kr. 1.150
 • Ringsted, kr. 950
 • Sjælør Station, kr. 750
 • København Lufthavn v. terminal 3, kr. 700

Rejsen udføres af Aakirkeby Turist- og selskabskørsel. Henvendelser vedr. rejsen skal ske til skolens kontor.

 

Tid og sted for hhv. opsamling og afsætning udsendes sammen med opkrævningen ca. 8 uger før kursusstart.

 

Hvis du ønsker at rejse selv, er der flere muligheder.

 

Husk, at du også selv skal klare transporten fra Rønne til Bornholms Højskole. Klik her »

 

Pitstop fra studierne

Mange studerende vælger at standse op og søge orlov. Har du brug for at kvalificere dit studievalg eller bare tage et pusterum fra fremdriftreform og et presset studiemiljø? Har du brug for at tilføje en praktisk dimension til dit studium? Bornholms Højskole er med sin natur og kreative fag et sted med mulighed for fordybelse.Vi giver studerende på videregående uddannelser op til 30% reduktion på ugeprisen inkl. materialeudgifter.

Praktisk information (korte kurser)

Kost

Ønsker du vegetarkost bedes du foretage afkrydsning på tilmeldingsblanketten. Vegetarkost tilbydes uden ekstra beregning. Ved vegetarkost forstås mad uden kød eller fisk. Medbring selv livsnødvendig specialkost.

Er du i tvivl, kan du kontakte skolens køkkenleder på telefon nr. 5697 4077.

Læs om skolens kostpolitik her.

Wifi

er tilgængeligt overalt på skolen.

Vask

Der er mulighed for at vaske, tørre og stryge i skolens møntvask.

Priser (korte kurser)

Inkluderer undervisning, busture rundt på øen, kost, logi, sengetøj og linned samt håndklæder. Kaffe på cafe, entréer samt ekstra udflugts tilbud er egenbetalt.

Kursusprisen står under hvert enkelt kursus.

 

Ca. 8 uger før kursets start sender vi dig et detaljeret kursusprogram samt et indbetalingskort på retsbeløbet.

Se endvidere information om afbud.

Priser (lange kurser)

Priserne er for skoleåret 2017/18

Forår 2018

Fra 12 – 24 uger: 1.450 kr. / uge.
Under 12 uger: 2.250 kr. / uge.

Ugeprisen dækker:

 • – Skolepenge.
 • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer.

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. per uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned. 

I foråret 2018 skal du desuden skal du regne med udgifter til en studietur), ca. 3.500 kr.

 

Tilmeldingsgebyr
Ved tilmelding betales et gebyr på 1.000 kr.

 

Afbrudt højskoleophold
Vælger du at afbryde dit højskoleophold før tid, skal opsigelsen ske skriftligt med en måneds varsel til den 1. i måneden.  

Rejser

Højskoler og udsyn hænger sammen.

På Bornholms Højskole kombinerer vi din længsel efter ro og fordybelse med din udlængsel og trang til at opsøge ny inspiration.

I efteråret 2017 tager vi på faglige en- eller to-dages inspirationsture med besøg på relevante virksomheder, museer og uddannelsesinstitutioner eller hos kunstnere/håndværkere i Danmark eller Sverige. Ture på Bornholm er inkluderet i elevprisen. Der bliver en eller to ture udenfor øen, og de koster ca. 350 kr. pr rejsedag inklusive transport og de fleste måltider.

På forårskurset 2018 kommer du med på en fagligt orienteret rejse efter påske. Forberedelse til rejsen indgår i undervisningen på linjefagene og holder en temaweekend som optakt til turen.

På rejsen besøger vi lokale kunstnere, virksomheder og institutioner, som kan udvide vores viden og inspirere til videre arbejde på højskolen.

Prisen for en uges rejse bliver ca. 3000 kr

Sådan bor du

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med bad/toilet. Når du ankommer til højskolen, får du anvist dit værelse, og du får et opdateret dag-tildag program. På værelset ligger linned og håndklæder. En informationsmappe på bordet rummer alle væsentlige informationer om skolen.

Her kan du se billeder af højskolen og værelserne og her en oversigt over skolens forskellige bygninger.

Sådan forløber hverdagen (korte kurser)

En højskoledag begynder kl. 8 med morgenmad.

Efter morgenmaden mødes vi til morgensamling med sang fra højskolesangbogen og foredrag om emner som geologi, litteratur eller kunst eller, helt enkelt, en diskussion om emner, der berører os.

Formiddag eller eftermiddag er der undervisning er der undervisning i det emne, du har valgt at fordybe dig i, fx yoga eller bridge.

Den almentdannende undervisning kan foregå på bus- eller gåture rundt på øen, hvor vores lærere fortæller om det smukke Bornholms natur og kultur i alle facetter.

Aftenerne har hver deres særlige indhold: Sang, foredrag, dans m.v.

Hvert kursus afsluttes med en festmiddag, hvor forstanderen og kursets lærere deltager. Underholdningen kan du selv bidrage til, hvis du har lyst.

 

Søg støtte

Bornholms Højskoles Støtteforening

Har til formål at støtte op om skolens aktiviteter, herunder at:

 • –  Yde tilskud til elevers ophold på højskolen efter ansøgning til støtteforeningens bestyrelse og efter nærmere kriterier fastsat af bestyrelsen,

 • –  Yde tilskud til elevers udgifter til rejser under højskoleopholdet efter ansøgning,

Din ansøgning skal være motiveret:

 • – Hvorfor vil du gerne på Bornholms Højskole?
 • – Hvilke fag har din særlige interesse?
 • – Hvordan kan et ophold på Bornholms Højskole være med til at bringe dig videre i dine fremtidsplaner?

Du skal samtidig med din ansøgning om støtte fremsende en tilmelding til højskolen, så vi kan se, hvilke fag, du ønsker at følge, og hvornår du ønsker at starte. Tilmeldingen er ikke bindende, og vi vil ikke opkræve tilmeldingsgebyr, før du har fået svar fra Støtteforeningen.

 • Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:
 • – Fulde navn (inkl. cpr), adresse, emailadresse, tlf.
 • – Det ansøgte støttebeløb per uge.
 • – Om du også ansøger om tilskud til studierejse.

Ansøgningen sendes per mail: bl@bornholmshojskole.dk

og stiles til:

Bornholms Højskoles Støtteforening

Almindingsvej 35

3720 Aakirkeby

 

NB! Støttebeløbet er skattepligtigt

 

Legatbogen er et register over alle fonde og legater i Danmark, som gør legatsøgning nemt og effektivt, så de bedste ansøgere møder de rigtige fonde. Søgemaskinen er gratis og er udviklet i samarbejde med en lang række partnere, blandt andre Augustinus Fonden, Oticon Fonden, Frederiksberg Kommune og Københavns Universitet.

https://www.legatbogen.dk/

 

Støt Flygelfonden

Musik og sang er en betydelig del af hverdagen på Bornholms Højskole. Akustiske og elektriske klaverer rundt om på skolen bliver flittigt brugt af både lærere og elever og bærer præg deraf. Et flygel i foredragssalen er derfor et stort ønske. Det vil øge den musikalske oplevelse til morgensamlinger, foredragsaftener og koncerter for elever og sommerkursister.

Samtidig vil det åbne muligheden for at støtte det Bornholms øvrige musikliv og arrangere koncerter for øens beboere.

Vi har allerede fået de første bidrag fra foreninger og gæster. Desuden har vi søgt og fået 50.000 kr af Sparekassen Bornholms Fond.

Bidrag kan indsættes på højskolens konto i Nordea reg. 0658 konto nr. 6570100120, mærket “Flygel”

Studie- og ungdomsrabat

Er du under uddannelse eller mellem 18 og 25 år, giver vi en rabat på 1000 kr. for et ugekursus og 1500 kr. for et 12- eller 14-dages kursus. Gælder dog ikke Folkemødekurset. Rabatten gives for én person på delt dobbeltværelse. Regn med at du kommer til at dele dobbeltværelse med en anden.

Studieforberedelse

Hvis du overvejer at søge ind på en videregående uddannelse indenfor glas, keramik, smykker, design, fotografi eller billedkunst, hjælper vi dig med afklaring og prøveforberedende arbejde. Vi har tilrettelagt undervisningen, så der bliver tid til at arbejde med portfolio og ansøgning, og vi har samarbejde med Designskolen i Nexø og København og også med Riksglasskolan i Sverige.

Tilmelding og betaling (korte kurser)

Du tilmelder dig via hjemmesiden. Gå ind på det kursus du gerne vil på og tryk på TILMELDING.

Kort efter din tilmelding vil du modtage en bekræftelse med opkrævning af depositum på 1.000 kr. eller 1.500 kr., alt efter hvilket kursus du har tilmeldt dig. Beløbet tilbagebetales ikke ved afbud. Se også information om afbud.

Ca. 6 uger før kurset starter sender vi dig et detaljeret kursusprogram.

Betaling fra udlandet:

Nordea Bank

DK – 3700 Rønne

St. Torv 16-18

3700 Rønne

Kontoindehaver: Forstander Bente Larsen

Reg. 0658

Konto: 6570100120

IBAN: DK7620006570100120

Swift: NDEADKKK

Tilskud fra din kommune

Nogle kommuner giver tilskud til et højskoleophold. Undersøg eventuelt hvilke muligheder der er for tilskud i din kommune og læs mere om de forskellige muligheder på Borger.dk eller på Højskolernes hjemmeside.

Transport til højskolen

Rejsetiden mellem København og Bornholms Højskole er mellem 2 og 3,5 timer afhængigt af om du tager fly, bil eller tog/bus.

 

Bus

Vi foreslår, at rejse med Bornholmerbussen fra Københavns Hovedbanegård til Ystad. Herfra går færgen til Rønne. Bestil billet på www.Faergen.dk eller Bornholmerbussen tlf. 4468 4400.

Du kan også tage bus 700, som samler op ved hospitalerne i København og i Københavns lufthavn (terminal 2). Bus 700 standser i Aakirkeby, 4 km fra højskolen.

Elever på lange ophold bliver afhentet ved færgeterminalen i Rønne.

 

Egen bil med til Bornholm

Hvis du kommer i bil, er det vigtigt at bestille plads i god tid hos www.Faergen.dk, tlf. +45 7023 1515.

 

Fly

Du kan flyve fra Kastrup til Rønne året rundt. I sommerhalvåret er det også muligt at flyve fra Billund og Aaalborg. Se flytider og priser hos DAT Danish Air Transport.

Hvis du rejser med fly kan du bestille en flytaxi til og fra højskolen.

Se Rejseplanen for transportmulighederne til og fra Bornholms Højskole, når du lander i Bornholms Lufthavn eller ankommer til færgeterminalen i Rønne.

Udstyr til fagene

Højskolen har basisudstyr til alle fag inklusive outdoor. Husk dog at tage et sæt allround træningstøj og et par løbesko med. Hvis du ønsker at medbringe dit eget fotoudstyr, dit klatreudstyr, din mountainbike eller din lydoptager, er du meget velkommen til gøre det. Skolen råder over elevcomputere med design-, lyd- og billedredigeringsprogrammer, men det er en god ide at medbringe din egen computer til andre typer opgaver.

Udstyr til outdoor

Højskolen stiller basisudstyr til de enkelte sportsgrene og aktiviteter til rådighed. Dog skal du leje en mountainbike. Det koster kr. 50,- uge. Du kan låne en sovepose og et liggeunderlag, hvis du skal overnatte i naturen. Mod et depositum på 500 kr kan du også låne cykeltøj, udendørstøj og rygsæk med rygskjold til mountainbike, hvis du ikke selv har udstyret. Men det er klogt at medbringe dit eget tøj og sko til løb og vandring. Husk også termoundertøj.

Værelser

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med bad/toilet.

Se oversigt over skolens forskellige bygninger her .

Og her kan du se billeder af højskolen og værelserne.

I tvivl om noget?

Ring til os på +45 5697 4077 eller send os en mail på kontor@bornholmshojskole.dk