Outdoor og friluftsliv

Det eneste sted i Danmark, hvor man klatrer på rigtige klipper!

Bornholm har Danmarks bedste outdoor terræn. Ingen andre steder er du så tæt på skov, vand, klipper, højdemeter – vild natur. Bornholms Højskole ligger lige midt i det hele.

Respekt for dig selv og naturen

På outdoor lærer du at begå dig i naturen. Vi taler om regler, etik og om, hvordan man aflæser naturen, når vi færdes i den. Udstyr, påklædning, samarbejde og ansvarlig adfærd er væsentlige faktorer, hvis man skal overnatte under åben himmel eller sejle i kajak langs den bornholmske skærgårdskyst. Derfor får du også uddannelse i førstehjælp, livredning og orientering.

Få nye færdigheder

Du lærer de basale teknikker i klippeklatring, rappelling, mountainbike, havkajak, og trailløb, og hvis du har lyst, kan du certificere dig inden for bl.a. klatring og havkajak.

Du stifter bekendtskab med naturfitness, hvor naturen bliver dit træningsunderlag og dit redskab. Vi taler om fysiologi og træningsmetoder, og om hvordan man tilegner sig viden på en anden måde, når undervisningen er flyttet udenfor.

Outdoor og friluftsliv smelter sammen

Outdoor eller friluftsliv? På Bornholms Højskole smelter de to begreber sammen, når du fx tager på sheltertur og bruger mountainbikes, kajak og klatrereb som transportmidler. Faget flyder også sammen med gastronomi, når du lærer at bruge naturens friske råvarer i din mad og tilberede dem over bål.

Hvis du vil supplere outdoor med andre fag, er naturfag, fotografi og knivværksted oplagte muligheder.

OBS!

Vi tilbyder også et outdoor ugekursus i 2018:

Bornholm på mountainbike

Klippeklatring og rappelling

Havkajak

Dykning

Mountainbike

Tur- og ruteplanlægning

Orientering (kort, kompas, gps)

Natursyn og -etik

Sikkerhed (førstehjælp, livredning, sikring)

Fysiologi og træningslære

Udgifter

Leje af mountainbike er kr. 50,- per uge i de uger, du har faget.

Om efteråret er Outdoor et A-fag i første halvdel af dit højskoleophold. I anden halvdel bliver det et B-fag.
Om foråret er det omvendt.

Naturen og outdoor-lokalet

• – Skolepenge.
  • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer.

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. per uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned.

Udstyr til outdoor

Højskolen stiller basisudstyr til de enkelte sportsgrene og aktiviteter til rådighed. Dog skal du leje en mountainbike. Det koster kr. 50,- uge. Du kan låne en sovepose og et liggeunderlag, hvis du skal overnatte i naturen. Mod et depositum på 500 kr kan du også låne cykeltøj, udendørstøj og rygsæk med rygskjold til mountainbike, hvis du ikke selv har udstyret. Men det er klogt at medbringe dit eget tøj og sko til løb og vandring. Husk også termoundertøj.

Udstyr til fagene

Højskolen har basisudstyr til alle fag inklusive outdoor. Husk dog at tage et sæt allround træningstøj og et par løbesko med. Hvis du ønsker at medbringe dit eget fotoudstyr, dit klatreudstyr, din mountainbike eller din lydoptager, er du meget velkommen til gøre det. Skolen råder over elevcomputere med design-, lyd- og billedredigeringsprogrammer, men det er en god ide at medbringe din egen computer til andre typer opgaver.