Højskoleforum

Livsglæde, iderigdom, begivenheder - skab noget nyt sammen.

Højskoleforum er ikke et fag, men en samværsform, som sikrer at højskolen er et dynamisk sted fyldt med engagement, samtale og udvidende indslag. Forummet er elevstyret og tværfagligt og det er her, du og dine medelever kan udtænke og udføre vilde planer, og arbejde med emner og problemstillinger, I synes er vigtige.

Du designer selv indhold og form

Højskoleforum er et demokratisk drevet forum, hvor I tager ansvar for indholdet i en time, en temadag eller et offentligt møde på skolen. Du får erfaringer inden for projektudvikling, eventplanlægning og projektstyring. I lærer af hinanden og får selvfølgelig råd og vejledning, når det behøves.

Højskolefag kan være en eftermiddag ud af huset, det kan være en diskussion med eller uden indbudte gæster (som I inviterer). Det er kun jer selv, som sætter grænserne.

Temaweekender med workshops eller inspirationsture

Du kan også vælge at bruge Højskoleforum til at forberede en temaweekend. Der er temaweekend ca. hver fjerde weekend, fra fredag eftermiddag til lørdag aften, hvor der er partytime.

I temaweekenden beslutter eleverne selv indhold og form. Det kan være et projekt på tværs af værkstederne, projekter i små grupper eller noget helt andet. Det kan foregå på skolen eller ud af huset, fx på overlevelsestur eller ekskursion uden for øen for at få ny inspiration. Måske inviterer I en kunstner, en aktivist, en journalist et band eller en danser til at lave en workshop med jer. Eller I laver en festival. Mulighederne er uendelige.

nn

Demokratisk dannelse

Tværfaglighed

Kollektive processer

Projektplanlægning og -styring

Højskolefag ligger altid fredag eftermiddag. Er vi på skolen, skal alle deltage i i første del af faget. Hvis man har lyst, kan man arbejde videre efter den fælles del. Når højskolefag bliver til temaweekend ca. hver fjerde weekend, er der mødepligt for alle.

Afhænger af emne, event og mødeform

Studieforberedelse

Hvis du overvejer at søge ind på en videregående uddannelse indenfor glas, keramik, smykker, design, fotografi eller billedkunst, hjælper vi dig med afklaring og prøveforberedende arbejde. Vi har tilrettelagt undervisningen, så der bliver tid til at arbejde med portfolio og ansøgning, og vi har samarbejde med Designskolen i Nexø og København og også med Riksglasskolan i Sverige.

Priserne er for skoleåret 2018/19

Forår of efterår 2019

• – Skolepenge
  • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. pr. uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned.

I foråret 2019 skal du desuden skal du regne med udgifter til en studietur i uge 17 på ca. 3.500 kr.

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med eget bad/toilet. Når du ankommer til højskolen, får du anvist dit værelse, og du får et opdateret dag-tildag program. På værelset ligger linned og håndklæder.

En informationsmappe på bordet rummer alle væsentlige informationer om skolen. Her kan du se billeder af højskolen og værelserne og her en oversigt over skolens forskellige bygninger.

Bæredygtighed

Bæredygtighed  handler om at være bevidste om, hvor miljøbelastende vore adfærd er, hvad vi spiser, energiforbrug,  transport, rengøringsvaner /–midler og meget mere. Bornholms Højskole har en erklæret målsætning om seneste i 2022 at være så tæt på 100% bæredygtig som mulig. Og vi er godt på vej.

Bornholms Højskole etablerede allerede i 1984 et stort solcelleanlæg til opvarmning af vand.

Velsmag og økologi

Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgrise på små lokale landbrug; får og køer afgræsser øens vilde natur og lever et godt og frit dyreliv. Særlige specialiteter som f.eks. havtorn finder vej til øens egne bryggerier eller indgår i både mad og plejeprodukter. Øens mange mikro-ismejerier er blevet tilløbsstykker. Svampe og vilde urter samles i skove og plantager og indgår i New Nordic bølgen. Lokal lakrids, chokolade, bolcher og tyggegummi er nogle af de mange tiltag, som entusiastiske iværksættere har lanceret de senere år.

I køkkenet på Bornholms Højskole fokuserer vi på at skabe velsmag i alle vores måltider med udgangspunkt i friske kvalitetsråvarer. Vi anvender minimum 60% økologiske råvarer og handler lokalt i videst muligt omfang. I køkkenet laver vi mest muligt med egne hænder. Alt fra selv at syrne yoghurt til hjemmelavede rullepølser, marmelader og syltevarer ligesom vi naturligvis bager alt vores brød selv. Alle drikkevarer er økologiske og udvalgt fra små kvalitetsproducenter.

Rejser

Højskoler og udsyn hænger sammen.

På Bornholms Højskole kombinerer vi din længsel efter ro og fordybelse med din udlængsel og trang til at opsøge ny inspiration.

forårskurset 2019 kommer du med på en fagligt orienteret rejse i uge 17. Forberedelse til rejsen indgår i undervisningen på linjefagene og holder en temaweekend som optakt til turen.

På rejsen besøger vi lokale kunstnere, virksomheder og institutioner, som kan udvide vores viden og inspirere til videre arbejde på højskolen.

Prisen for en uges rejse bliver ca. 3500 kr.

I efteråret 2019 tager vi på faglige en- eller to-dages inspirationsture med besøg på relevante virksomheder, museer og uddannelsesinstitutioner eller hos kunstnere/håndværkere i Danmark eller Sverige. Ture på Bornholm er inkluderet i elevprisen. Der bliver en eller to ture udenfor øen, og de koster ca. 350 kr. pr rejsedag inklusive transport og de fleste måltider.