Gastronomi

Tag en kulinarisk rejse og prøv kræfter med klassisk og global madlavning på Bornholms Højskole.

← Oversigt over alle fag

Er du vild med mad, eller går du rundt med en kok i maven, så er Gastronomi på Bornholms Højskole noget for dig. Her for du lov til at prøve kræfter med kokkefaget.  

Grundkøkkenet

Hvordan skal en fisk fileteres, hvordan steger du en bøf, hvilken kniv bruger man til at rundudbene en lammekølle, hvad er forskellen på en sauce og sovs, hvilke smagssammensætninger er gode? hvad er fond og bouillon og hvornår bliver rødkål blå? Dette og meget mere vil du blive klog på gennem praktisk og teoretisk undervisning.

Klassisk og globalt køkken

Benløse fugle, skipperlabskovs, dansk smørrebrød og bankekød er gode danske klassiske retter. I køkkenet arbejder du med det gamle og nye danske køkken. Men du får også kendskab til grundprincipperne i fx det franske, italienske, indiske og asiatiske køkken. Der vil være gastronomiske temaaftner, hvor du og dine medelever fx kun laver italiensk eller japansk mad. Kokken har meget erfaring og er altid klar til at høre på ideer fra eleverne og om national eller egnsretter fra netop dit fødested.

Madkultur historie 

Udover de praktiske færdigheder får du også et indblik i madkulturen gennem historien. Hvilke trends har der været igennem tiderne i Danmark, hvad spiste de rige i gamle dage og hvilke effekter tror man forskellige råvare har i forskellige lande?

Sammensæt menu og borddækning.

Du lærer at sætte en menu sammen, hvad enten det er til hverdag eller fest. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad du blander, og hvilke drikkevarer du serverer til. Lær også hvordan du dækker et bord, der er inspireret af den mad, du serverer.

Ernæring og hygiejne 

Hvorfor bruger man forskellig farve klude og skærebræt i et køkken? hvordan opbevarer du forskellige råvarer? Renlighed og orden er meget vigtig i et køkken, derfor lærer du også de hygiejniske grundprincipper, som gælder både når du laver mad til dig selv og andre

Gastronomi kan med fordel suppleres med Naturfag, Økologi og bæredygtighed og fx Aktuel debat. Outdoor og gastronomi løber sammen, når vi finder maden i naturen og tilbereder den over bål.

OBS!

Vi tilbyder også et ugekursus i 2018:

Sol over Gudhjem – gastronomi på Bornholm

Underviser(e)

Karen Prætorius

Det kommer du til at arbejde med

Nyt nordisk

Gourmetmiddage

Verdenskøkken

Madens Kulturhistorie

Øko og bæredygtighed

Madæstetik

Tilberedningsteknikker

Fermentering og syltning

Svampe og vilde urter

Foodtrust og lokale råvarer

Udgifter

Når du vælger gastronomi skal du betale 50 kr. pr. uge for materialer, specielle produkter og energiforbrug. 

Beløbet dækker de udgifter, som indgår i undervisningen. Ekstra materiale, som du vil bruge i de åbne værkstedet, betaler du særskilt for. Faglærerne orienterer om hvilke priser for hvilke materialer.

Pitstop fra studierne

Mange studerende vælger at standse op og søge orlov. Har du brug for at kvalificere dit studievalg eller bare tage et pusterum fra fremdriftreform og et presset studiemiljø? Har du brug for at tilføje en praktisk dimension til dit studium? Bornholms Højskole er med sin natur og kreative fag et sted med mulighed for fordybelse.Vi giver studerende på videregående uddannelser op til 30% reduktion på ugeprisen inkl. materialeudgifter.

Priser (lange kurser)

Priserne er for skoleåret 2018/19

 

Forår of efterår 2019

Fra 12 – 24 uger: 1.450 kr. / uge.
Under 12 uger: 2.250 kr. / uge.

 

Ugeprisen dækker:

  • – Skolepenge
  • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. pr. uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned. 

I foråret 2019 skal du desuden skal du regne med udgifter til en studietur i uge 17 på ca. 3.500 kr.

 

Tilmeldingsgebyr
Ved tilmelding betales et gebyr på 1.000 kr.

 

Afbrudt højskoleophold
Vælger du at afbryde dit højskoleophold før tid, skal opsigelsen ske skriftligt med en måneds varsel til den 1. i måneden.

Tilskud fra din kommune

Nogle kommuner giver tilskud til et højskoleophold. Undersøg eventuelt hvilke muligheder der er for tilskud i din kommune og læs mere om de forskellige muligheder på Borger.dk eller på Højskolernes hjemmeside.

A, B, C, og D-fag. Er du forvirret?

A-fag er linjefag, dvs. keramik, billedkunst, gastronomi, outdoor, glas og smykkekunst. B-fag og C-fag fungerer som supplerende fag til linjefagene, men du vælger selv om du vil supplere dit linjefag med noget der ligner, eller om du vil dykke ned i noget helt andet. B-fag har flere timer end C-fag, og D-fag har færrest timer. De fleste D-fag er tænke- og samtalefag.

Indkvartering (lange ophold)

Du bor sammen med andre elever i huse eller på værelser, hvor I deler bad og toilet.
Dyner forefindes, men du skal selv medbringe linned og håndklæder.

Leje af linned og håndklæder koster 400 kr.

Sådan bor du

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med eget bad/toilet. Når du ankommer til højskolen, får du anvist dit værelse, og du får et opdateret dag-tildag program. På værelset ligger linned og håndklæder.

 

En informationsmappe på bordet rummer alle væsentlige informationer om skolen. Her kan du se billeder af højskolen og værelserne og her en oversigt over skolens forskellige bygninger.

Transport til højskolen

Rejsetiden mellem København og Bornholms Højskole er mellem 2 og 3,5 timer afhængigt af om du tager fly, bil eller tog/bus.

 

HUSK: Rejser du gennem Sverige skal du altid have gyldig legitimation i for af kørekort eller pas.

 

Fly

DAT (Danish Airtransport) er blevet et hurtigt og konkurrencedygtigt alternativ til bus eller egen bil. DAT flyver mange gange dagligt til/fra Kastrup. I sommerhalvåret er der desuden fly mellem Rønne og Billund, Karup og Aalborg.

Hvis du rejser med fly kan du bestille en flytaxi til og fra højskolen.

 

Bus og tog

Fra København er det muligt at tage bus eller tog til Ystad og stige på færgen til Rønne. Læs mere på bornholmslinjen.dk hhv. bornholmerbussen.dk. Ønsker du at følge med bus ind på færgen, skal du vælge rute700. Her kan du også medbringe cykel.

Elever på lange ophold bliver afhentet ved færgeterminalen i Rønne eller i Aakirkeby i forbindelse med bestemte afgange.

Se også transportmulighederne til og fra Bornholms Højskole på Rejseplanen eller på bat.dk.

 

Bil

Bornholmslinjens færger sejler mellen Ystad og Rønne og har i sommerperioden mange daglige afgange. Der er en enkelt afgang mellem Køge og Rønne hver dag.

 

Medbringe egen cykel

Du kan – hvis du kommer i egen bil, med bus eller tog – medbringe din egen cykel til Bornholm. Tjek med DSB eller route700. På mountainbike og cykelkurser sørger vi for leje af cykler. Pris fremgår af tilmeldingsblanketten.

Velsmag og økologi

Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgrise på små lokale landbrug; får og køer afgræsser øens vilde natur og lever et godt og frit dyreliv. Særlige specialiteter som f.eks. havtorn finder vej til øens egne bryggerier eller indgår i både mad og plejeprodukter. Øens mange mikro-ismejerier er blevet tilløbsstykker. Svampe og vilde urter samles i skove og plantager og indgår i New Nordic bølgen. Lokal lakrids, chokolade, bolcher og tyggegummi er nogle af de mange tiltag, som entusiastiske iværksættere har lanceret de senere år.

 

I køkkenet på Bornholms Højskole fokuserer vi på at skabe velsmag i alle vores måltider med udgangspunkt i friske kvalitetsråvarer. Vi anvender minimum 60% økologiske råvarer og handler lokalt i videst muligt omfang. I køkkenet laver vi mest muligt med egne hænder. Alt fra selv at syrne yoghurt til hjemmelavede rullepølser, marmelader og syltevarer ligesom vi naturligvis bager alt vores brød selv. Alle drikkevarer er økologiske og udvalgt fra små kvalitetsproducenter.

Bæredygtighed

Bæredygtighed  handler om at være bevidste om, hvor miljøbelastende vore adfærd er, hvad vi spiser, energiforbrug,  transport, rengøringsvaner /–midler og meget mere. Bornholms Højskole har en erklæret målsætning om seneste i 2022 at være så tæt på 100% bæredygtig som mulig. Og vi er godt på vej.

Bornholms Højskole etablerede allerede i 1984 et stort solcelleanlæg til opvarmning af vand.

Energi- og materialeudgifter

Når du vælger fagene glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi, outdoor og fotografi skal du betale 50 kr. pr. uge pr. fag for materialer, specielle produkter og energiforbrug.

Beløbet dækker de udgifter, som indgår i undervisningen. Ekstra materiale, som du vil bruge i de åbne værkstedet, betaler du særskilt for. Faglærerne orienterer om hvilke priser for hvilke materialer.

 

Mentorordning

Er du mellem 17½ – 25 år og uden ungdomsuddannelse? Så har  du mulighed for at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb, som kan give dig mod og overskud til at komme i gang med en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det kræver at du laver en uddannelsesplan i samarbejde med din UU-vejleder.

Du bliver optaget på højskolen som mentor-elev. Det betyder, at du ved kursusstart får en mentor, som vil følge dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal i gang med efter dit højskoleophold. Bornholms Højskole har tre uddannede mentorer, Lene Degett, Anne Mette Hjortshøj og Aksel Sonne.

Du og din mentor udarbejder indenfor de første 14 dage en skriftlig aftale om, hvordan mentorordningen skal fungere i praksis. Den skal bl.a. tage udgangspunkt i din udddannelsesplan.  Aftalen skal indeholde en beskrivelse af, hvor ofte I skal mødes og hvordan I følger op på dine målsætninger. Den skal også beskrive, hvad I særligt ønsker at fokusere på, når I mødes. Skal det handle om det faglige eller det sociale? Er der noget, du har brug for særlig støtte til?

I mødes ca. en time 14. dag, hvor I taler om hvordan det går på højskolen og hvordan det går med afklaring om videre uddannelse.

Mentorforløbet afsluttes med en samtale med din UU-vejleder om det videre forløb efter højskolen.