Gastronomi

Tag en kulinarisk rejse og prøv kræfter med klassisk og global madlavning på Bornholms Højskole.

Er du vild med mad, eller går du rundt med en kok i maven, så er Gastronomi på Bornholms Højskole noget for dig. Her for du lov til at prøve kræfter med kokkefaget.

Grundkøkkenet

Hvordan skal en fisk fileteres, hvordan steger du en bøf, hvilken kniv bruger man til at rundudbene en lammekølle, hvad er forskellen på en sauce og sovs, hvilke smagssammensætninger er gode? hvad er fond og bouillon og hvornår bliver rødkål blå? Dette og meget mere vil du blive klog på gennem praktisk og teoretisk undervisning.

Klassisk og globalt køkken

Benløse fugle, skipperlabskovs, dansk smørrebrød og bankekød er gode danske klassiske retter. I køkkenet arbejder du med det gamle og nye danske køkken. Men du får også kendskab til grundprincipperne i fx det franske, italienske, indiske og asiatiske køkken. Der vil være gastronomiske temaaftner, hvor du og dine medelever fx kun laver italiensk eller japansk mad. Kokken har meget erfaring og er altid klar til at høre på ideer fra eleverne og om national eller egnsretter fra netop dit fødested.

Madkultur historie

Udover de praktiske færdigheder får du også et indblik i madkulturen gennem historien. Hvilke trends har der været igennem tiderne i Danmark, hvad spiste de rige i gamle dage og hvilke effekter tror man forskellige råvare har i forskellige lande?

Sammensæt menu og borddækning.

Du lærer at sætte en menu sammen, hvad enten det er til hverdag eller fest. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad du blander, og hvilke drikkevarer du serverer til. Lær også hvordan du dækker et bord, der er inspireret af den mad, du serverer.

Ernæring og hygiejne

Hvorfor bruger man forskellig farve klude og skærebræt i et køkken? hvordan opbevarer du forskellige råvarer? Renlighed og orden er meget vigtig i et køkken, derfor lærer du også de hygiejniske grundprincipper, som gælder både når du laver mad til dig selv og andre

Gastronomi kan med fordel suppleres med Naturfag, Økologi og bæredygtighed og fx Aktuel debat. Outdoor og gastronomi løber sammen, når vi finder maden i naturen og tilbereder den over bål.

OBS!

Vi tilbyder også et ugekursus i 2018:

Sol over Gudhjem – gastronomi på Bornholm

Karen Prætorius

Nyt nordisk

Gourmetmiddage

Verdenskøkken

Madens Kulturhistorie

Øko og bæredygtighed

Madæstetik

Tilberedningsteknikker

Fermentering og syltning

Svampe og vilde urter

Foodtrust og lokale råvarer

Udgifter

Når du vælger gastronomi skal du betale 50 kr. pr. uge for materialer, specielle produkter og energiforbrug.

Beløbet dækker de udgifter, som indgår i undervisningen. Ekstra materiale, som du vil bruge i de åbne værkstedet, betaler du særskilt for. Faglærerne orienterer om hvilke priser for hvilke materialer.

• – Skolepenge.
  • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer.

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. per uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned.

Økologi

Bornholms Højskoles køkken er i dag 50% økologisk og bliver der mere og mere år for år. Vi har stort fokus  på lokalt dyrkede grøntsager og frugt fra øen. Alle drikkevarer er økologiske og udvalgt fra små kvalitetsproducenter. Udover certificerede økologiske fødevarer går vi først efter lokale produkter og er bevidste om kortest mulig transport og CO2 belastning. Smag og glæde ved mad må dog aldrig glemmes. Bornholm er blevet gastronomiens ø med anmelderroste restauranter. Her opdrættes frilandsgrise på små lokale landbrug; får og køer afgræsser øens vilde natur og lever et godt og frit dyreliv. Særlige specialiteter som fx havtorn finder vej til øens egne bryggerier eller indgår i både mad og plejeprodukter. Øens mange micro ismejerier er blevet tilløbsstykker. Svampe og vilde urter samles i skove og plantager og indgår i New Nordic bølgen. Lokal lakrids, chokolade, bolcher og tyggegummi er nogle af de mange tiltag, som entusiastiske iværksættere har lanceret de senere år.

Bæredygtighed

Bæredygtighed  handler om at være bevidste om, hvor miljøbelastende vore adfærd er, hvad vi spiser, energiforbrug,  transport, rengøringsvaner /–midler og meget mere. Bornholms Højskole har en erklæret målsætning om seneste i 2022 at være så tæt på 100% bæredygtig som mulig. Og vi er godt på vej.

Bornholms Højskole etablerede allerede i 1984 et stort solcelleanlæg til opvarmning af vand.

Energi- og materialeudgifter

Når du vælger fagene glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi skal du betale 50 kr. pr. uge for materialer, specielle produkter og energiforbrug.