Gastronomi

Du blir hvad du spiser. Prøv kræfter med klassisk og global madlavning på Bornholms Højskole.

← Oversigt over alle fag

Er du vild med mad, eller går du med en kok i maven og gerne vil snuse til faget, så er Gastronomi på Bornholms Højskole noget for dig. Er du gourmand får du lov at partere ged, stuve svampe og filettere laks…

Grundkøkkenet

Hvordan skal en fisk fileteres, hvordan steger du en bøf, hvilken kniv bruger man til at rundudbene en lammekølle, hvad er forskellen på en sauce og sovs, hvorfor ændrer æg konsistens, når det bliver kogt, hvad er fond og bouillon og hvornår bliver rødkål blå? Dette og meget mere vil du blive klog på gennem praktisk og teoretisk undervisning.

Klassisk og globalt køkken

Benløse fugle, skipperlabskovs og bankekød er gode danske klassiske retter, dansk smørrebrød er noget ganske særligt, og vi elsker vores juletraditioner. I køkkenet arbejder du med det gamle og nye danske køkken. Samtidig er de gastronomiske grænser brudt ned og inspiration flyder til fra resten af verden. Derfor får du også kendskab til grundprincipperne i fx det europæiske, indiske og asiatiske køkken.

Menu teori og bord dæk dig

Du lærer at sætte en menu sammen, hvad enten det er til hverdag eller fest. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad du blander, og hvilke drikkevarer du serverer til. Lær også hvordan du dækker et bord, der er inspireret af den mad, du serverer.

Ernæring og hygiejne

går hånd i hånd, og lærer du også de hygiejniske grundprincipper,  som gælder både når du laver mad til dig selv og andre.

Gastronomi kan med fordel suppleres med Naturfag, Økologi og bæredygtighed og fx Aktuel debat. Outdoor og gastronomi løber sammen, når vi finder maden i naturen og tilbereder den over bål.

Underviser(e)

Karen Prætorius

Søren Voigt Juhl

Det kommer du til at arbejde med

Nyt nordisk

Gourmetmiddage

Verdenskøkken

Madens Kulturhistorie

Øko og bæredygtighed

Madæstetik

Tilberedningsteknikker

Fermentering og syltning

Svampe og vilde urter

Foodtrust og lokale råvarer