Fotografi

“Folk tænker alt for meget i teknik, og ikke nok i at se. Teknologien er ene og alene interessant, for så vidt det giver en mulighed for at udtrykke, hvad man ser” fotograf Henri Cartier-Bresson.

← Oversigt over alle fag

Fotografiet

Vi lever i en billedflimrende tid, hvor både medier og helt almindelige mennesker bruger kameraets søger til at forstå og definere tilværelsen – lige fra krigens kaos til en iscenesat morgenmad på Instagram. På Fotografi får du fyldt både den æstetiske og tekniske værktøjskasse, så du kan finde din helt egen stil og blive en stærk visuel historiefortæller.

De fire grundstoffer
Du lærer selvfølgeligt lynhurtigt at skyde billeder manuelt. Tid, blænde og iso kommer du til at beherske efter en uge. Learning by doing. Så er håndværket på plads, og du er klar til at finde og udtrykke dit personlige fotografi og udforske genrer som fx reportagefotos, portrætter eller naturfotografi.

Vi fokuserer på fotografiets fire grundstoffer: Lyset, øjeblikket, kompositionen og historien. Og du får mulighed for at eksperimentere med både stillbilleder, video og analog fotografering, hvor du også kan prøve kræfter med fremkaldervæsker og forstørrelsesapparater i højskolens mørkekammer.

Fotografiet i historisk kontekst

Undervejs dykker vi ned i fotografiets historie og betydning. Du stifter bekendtskab med de store mestre – til inspiration for dit eget fotografi og dit fotografiske øje. Og du udvikler begge dele gennem øvelser og plenumgennemgang med feedback fra dine medkursister og lærere.

Lars Bertelsen er uddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole (DMJX, tidligere DJH) i 1997. I 1999 modtog Lars førsteprisen i den danske, professionelle fotokonkurrence Årets Pressefoto med billedet af en ung mand til session.

Fotoudstyr: Hvis du har det, så medbring eget kamera og evt. linser, en bærbar computer, en USB-stick, pen og papir samt gode vandresko og en lille rygsæk eller taske til dit kameraudstyr.

OBS!

Vi tilbyder også et foto ugekursus i 2018:

Fotografi og billedbehandling

Underviser(e)

Søren Voigt Juhl soren@fotografvaerkstedet.dk

Lars Bertelsen fotograf@larsbertelsen.dk www.fotografvaerkstedet.dk

Det kommer du til at arbejde med

Tid, blænde, ISO

Still billeder

Smartphone Video

Portræt

Street Photography

Landskabsfotografi

Analogt foto og mørkekammer

Fortællingen, lyset, kompositionen, øjeblikket

Udgifter

Når du vælger fotografi, skal du betale 50 kr. pr. uge for materialer, specielle produkter og energiforbrug. 

Beløbet dækker de udgifter, som indgår i undervisningen. Ekstra materiale, som du vil bruge i de åbne værkstedet, betaler du særskilt for. Faglærerne orienterer om hvilke priser for hvilke materialer.

Hvor lang tid?

Fotografi er B-fag i første halvdel af dit højskoleforløb.

Studieforberedelse

Hvis du overvejer at søge ind på en videregående uddannelse indenfor glas, keramik, smykker, design, fotografi eller billedkunst, hjælper vi dig med afklaring og prøveforberedende arbejde. Vi har tilrettelagt undervisningen, så der bliver tid til at arbejde med portfolio og ansøgning, og vi har samarbejde med Designskolen i Nexø og København og også med Riksglasskolan i Sverige.

Pitstop fra studierne

Mange studerende vælger at standse op og søge orlov. Har du brug for at kvalificere dit studievalg eller bare tage et pusterum fra fremdriftreform og et presset studiemiljø? Har du brug for at tilføje en praktisk dimension til dit studium? Bornholms Højskole er med sin natur og kreative fag et sted med mulighed for fordybelse.Vi giver studerende på videregående uddannelser op til 30% reduktion på ugeprisen inkl. materialeudgifter.

Priser (lange kurser)

Priserne er for skoleåret 2017/18

Forår 2018

Fra 12 – 24 uger: 1.450 kr. / uge.
Under 12 uger: 2.250 kr. / uge.

Ugeprisen dækker:

  • – Skolepenge.
  • – Busture rundt på Bornholm og indgange på museer.

Materiale-, energiudgifter og specielt udstyr på 50 kr. per uge i fagene outdoor, glas, keramik, smykkekunst, billedkunst, gastronomi og fotografi kommer oven i ugeprisen. Normalt kr. 100,-/uge. Skolepenge inkl. forbrug i de nævnte fag betaler du ratevis forud til forfald den 1. i hver måned. 

I foråret 2018 skal du desuden skal du regne med udgifter til en studietur), ca. 3.500 kr.

 

Tilmeldingsgebyr
Ved tilmelding betales et gebyr på 1.000 kr.

 

Afbrudt højskoleophold
Vælger du at afbryde dit højskoleophold før tid, skal opsigelsen ske skriftligt med en måneds varsel til den 1. i måneden.  

Tilskud fra din kommune

Nogle kommuner giver tilskud til et højskoleophold. Undersøg eventuelt hvilke muligheder der er for tilskud i din kommune og læs mere om de forskellige muligheder på Borger.dk eller på Højskolernes hjemmeside.

A, B, C, og D-fag. Er du forvirret?

A-fag er linjefag, dvs. keramik, billedkunst, gastronomi, outdoor, glas og smykkekunst. B-fag og C-fag fungerer som supplerende fag til linjefagene, men du vælger selv om du vil supplere dit linjefag med noget der ligner, eller om du vil dykke ned i noget helt andet. B-fag har flere timer end C-fag, og D-fag har færrest timer. De fleste D-fag er tænke- og samtalefag.

Indkvartering (lange ophold)

Du bor sammen med andre elever i huse eller på værelser, hvor I deler bad og toilet.
Dyner forefindes, men du skal selv medbringe linned og håndklæder.

Leje af linned og håndklæder koster 400 kr.

Sådan bor du

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med bad/toilet. Når du ankommer til højskolen, får du anvist dit værelse, og du får et opdateret dag-tildag program. På værelset ligger linned og håndklæder. En informationsmappe på bordet rummer alle væsentlige informationer om skolen.

Her kan du se billeder af højskolen og værelserne og her en oversigt over skolens forskellige bygninger.

Transport til højskolen

Rejsetiden mellem København og Bornholms Højskole er mellem 2 og 3,5 timer afhængigt af om du tager fly, bil eller tog/bus.

 

Tog eller bus

Book billet fra hele Danmark t/r Rønne hos DSB eller på tlf. 70 131415

Det er også muligt at tage Bornholmerbussen fra Københavns Hovedbanegård til Ystad. Herfra går færgen til Rønne. 

Du kan også tage bus 700, som samler op ved hospitalerne i København og i Københavns lufthavn (terminal 2). Bus 700 standser i Aakirkeby, 4 km fra højskolen.

Elever på lange ophold bliver afhentet ved færgeterminalen i Rønne.

 

Egen bil med til Bornholm

Hvis du kommer i bil, er det vigtigt at bestille plads i god tid hos Bornholmstrafikken tlf. +45 5695 1866, eller på BornholmerFærgen.

 

Fly

Du kan flyve fra Kastrup til Rønne året rundt. I sommerhalvåret er det også muligt at flyve fra Billund og Aaalborg. Se flytider og priser hos  DAT Danish Air Transport.

Hvis du rejser med fly kan du bestille en flytaxi til og fra højskolen.

Se Rejseplanen for transportmulighederne til og fra Bornholms Højskole, når du lander i Bornholms Lufthavn eller ankommer til færgeterminalen i Rønne.

Udstyr til fagene

Højskolen har basisudstyr til alle fag inklusive outdoor. Husk dog at tage et sæt allround træningstøj og et par løbesko med. Hvis du ønsker at medbringe dit eget fotoudstyr, dit klatreudstyr, din mountainbike eller din lydoptager, er du meget velkommen til gøre det. Skolen råder over elevcomputere med design-, lyd- og billedredigeringsprogrammer, men det er en god ide at medbringe din egen computer til andre typer opgaver.

Rejser

Højskoler og udsyn hænger sammen.

På Bornholms Højskole kombinerer vi din længsel efter ro og fordybelse med din udlængsel og trang til at opsøge ny inspiration.

I efteråret 2017 tager vi på faglige en- eller to-dages inspirationsture med besøg på relevante virksomheder, museer og uddannelsesinstitutioner eller hos kunstnere/håndværkere i Danmark eller Sverige. Ture på Bornholm er inkluderet i elevprisen. Der bliver en eller to ture udenfor øen, og de koster ca. 350 kr. pr rejsedag inklusive transport og de fleste måltider.

På forårskurset 2018 kommer du med på en fagligt orienteret rejse efter påske. Forberedelse til rejsen indgår i undervisningen på linjefagene og holder en temaweekend som optakt til turen.

På rejsen besøger vi lokale kunstnere, virksomheder og institutioner, som kan udvide vores viden og inspirere til videre arbejde på højskolen.

Prisen for en uges rejse bliver ca. 3000 kr

Mentorordning

Er du mellem 17½ – 25 år og uden ungdomsuddannelse? Så har  du mulighed for at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb, som kan give dig mod og overskud til at komme i gang med en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det kræver at du laver en uddannelsesplan i samarbejde med din UU-vejleder.

Du bliver optaget på højskolen som mentor-elev. Det betyder, at du ved kursusstart får en mentor, som vil følge dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal i gang med efter dit højskoleophold. Bornholms Højskole har tre uddannede mentorer, Lene Degett, Anne Mette Hjortshøj og Aksel Sonne.

Du og din mentor udarbejder indenfor de første 14 dage en skriftlig aftale om, hvordan mentorordningen skal fungere i praksis. Den skal bl.a. tage udgangspunkt i din udddannelsesplan.  Aftalen skal indeholde en beskrivelse af, hvor ofte I skal mødes og hvordan I følger op på dine målsætninger. Den skal også beskrive, hvad I særligt ønsker at fokusere på, når I mødes. Skal det handle om det faglige eller det sociale? Er der noget, du har brug for særlig støtte til?

I mødes ca. en time 14. dag, hvor I taler om hvordan det går på højskolen og hvordan det går med afklaring om videre uddannelse.

Mentorforløbet afsluttes med en samtale med din UU-vejleder om det videre forløb efter højskolen.