Fotografi

“Folk tænker alt for meget i teknik, og ikke nok i at se. Teknologien er ene og alene interessant, for så vidt det giver en mulighed for at udtrykke, hvad man ser” fotograf Henri Cartier-Bresson.

Fotografiet

Vi lever i en billedflimrende tid, hvor både medier og helt almindelige mennesker bruger kameraets søger til at forstå og definere tilværelsen – lige fra krigens kaos til en iscenesat morgenmad på Instagram. På Fotografi får du fyldt både den æstetiske og tekniske værktøjskasse, så du kan finde din helt egen stil og blive en stærk visuel historiefortæller.

De fire grundstoffer
Du lærer selvfølgeligt lynhurtigt at skyde billeder manuelt. Tid, blænde og iso kommer du til at beherske efter en uge. Learning by doing. Så er håndværket på plads, og du er klar til at finde og udtrykke dit personlige fotografi og udforske genrer som fx reportagefotos, portrætter eller naturfotografi.

Vi fokuserer på fotografiets fire grundstoffer: Lyset, øjeblikket, kompositionen og historien. Og du får mulighed for at eksperimentere med både stillbilleder, video og analog fotografering, hvor du også kan prøve kræfter med fremkaldervæsker og forstørrelsesapparater i højskolens mørkekammer.

Fotografiet i historisk kontekst

Undervejs dykker vi ned i fotografiets historie og betydning. Du stifter bekendtskab med de store mestre – til inspiration for dit eget fotografi og dit fotografiske øje. Og du udvikler begge dele gennem øvelser og plenumgennemgang med feedback fra dine medkursister og lærere.

Lars Bertelsen er uddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole (DMJX, tidligere DJH) i 1997. I 1999 modtog Lars førsteprisen i den danske, professionelle fotokonkurrence Årets Pressefoto med billedet af en ung mand til session.

Fotoudstyr: Hvis du har det, så medbring eget kamera og evt. linser, en bærbar computer, en USB-stick, pen og papir samt gode vandresko og en lille rygsæk eller taske til dit kameraudstyr.

Søren Voigt Juhl soren@fotografvaerkstedet.dk

Lars Bertelsen fotograf@larsbertelsen.dk www.fotografvaerkstedet.dk

Tid, blænde, ISO

Still billeder

Smartphone Video

Portræt

Street Photography

Landskabsfotografi

Analogt foto og mørkekammer

Fortællingen, lyset, kompositionen, øjeblikket

Udgifter

Udgift til materialer er 50 kr om ugen, uanset om du laver få eller mange ting.

Fotografi er B-fag i første halvdel af dit højskoleforløb. I anden halvdel bliver det B-fag med færre timer, og du får mulighed for at vælge et nyt A-fag.

Priserne er for skoleåret 2017/18.

Særpris for efteråret 2017: 14 uger med start 11. september, pris 10.000 kr. ekskl. materialeudgifter

Betales ratevis forud til forfald den 1. i hver måned.

• Skolepenge.
  • Fællesudgifter på værkstederne.
  • Busture rundt på Bornholm og indgange på museer.

I foråret 2018 skal du desuden skal du regne med udgifter til en studietur), ca. 3500 kr.

Depositum
Ved tilmelding betales et depositum på 1.000 kr.

Beløbet tilbagebetales ved afrejse, hvis du efterlader dit værelse som du modtog det.

Vælger du at afbryde dit højskoleophold før tid, skal opsigelsen ske skriftligt med en måneds varsel til den 1. i måneden, og du ikke få tilbagebetalt dit depositum.

Rejser

Højskoler og udsyn hænger sammen.

På Bornholms Højskole kombinerer vi din længsel efter ro og fordybelse med din udlængsel og trang til at opsøge ny inspiration.

I efteråret 2017 tager vi på faglige en- eller to-dages inspirationsture med besøg på relevante virksomheder, museer og uddannelsesinstitutioner eller hos kunstnere/håndværkere i Danmark eller Sverige. Ture på Bornholm er inkluderet i elevprisen. Der bliver en eller to ture udenfor øen, og de koster ca. 350 kr. pr rejsedag inklusive transport og de fleste måltider.

På forårskurset 2018 kommer du med på en fagligt orienteret rejse efter påske. Forberedelse til rejsen indgår i undervisningen på linjefagene og holder en temaweekend som optakt til turen.

På rejsen besøger vi lokale kunstnere, virksomheder og institutioner, som kan udvide vores viden og inspirere til videre arbejde på højskolen.

Prisen for en uges rejse bliver ca. 3000 kr

Udstyr til fagene

Højskolen har basisudstyr til alle fag inklusive outdoor. Husk dog at tage et sæt allround træningstøj og et par løbesko med. Hvis du ønsker at medbringe dit eget fotoudstyr, dit klatreudstyr, din mountainbike eller din lydoptager, er du meget velkommen til gøre det. Skolen råder over elevcomputere med design-, lyd- og billedredigeringsprogrammer, men det er en god ide at medbringe din egen computer til andre typer opgaver.

Værelser

Skolen råder over 41 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser, heraf 11 dobbeltværelser med bad/toilet.

Se oversigt over skolens forskellige bygninger her .